Kennel Ooh Yes - Uppfödning av Perro de Agua Español, Spansk Vattenhund

Om Perron

Perro de Aqua Español (PdAE), i dagligt tal ”Perro” eller ”Spansk vattenhund”, är en gammal ras som funnits mycket länge i Spanien och omnämndes i litteratur redan på 700-talet. Utseende och arbetsuppgifter varierade beroende på var i Spanien den levde. Man talar om tre olika typer eller blodslinjer av PdAE; de kallas i dag för ”Norr”, ”Sierra” och ”Marismeño”. Rasen är i grunden en arbetande hund. En herdehund, vattenapportör som också fungerade som vakthund av gård och båt.

PdAE används fortfarande som herde-, jakt-, fiske- och vakthund i Spanien. Rasen har även fått nya arbetsområden och används av brandmän och räddningsmanskap som sök- och räddningshund, samt av polisen som skyddshund. Vi hittar i dag även Perron som vårdhund. Också inom tävlingsgrenarna agility (kolla gärna in den Mohikanklippta Perron som vann mellanklassen i världsmästerskapen 2013), bruks, lydnad och rallylydnad börjar rasen att visa ”framtassarna”. I hemlandet Spanien testar man herde-, jakt- och vattenhundsegenskaperna genom funktionsprov.

PdAE blev i juni 1989 interimistiskt godkänd som ras av FCI (Internationella kennelklubben) i grupp 8 vattenhundar och efter ett godkännande tio år senare blev rasen slutligen erkänd 1999, vilket också var året då rasen blev den godkänd i Sverige. Vid utställning går Perron under grupp 8 som stötande och apporterande hundar.

De två första exemplaren av rasen kom till Sverige 1997 och här används Perron bl. a. till viltspår, lydnad, bruks, stötande jakt, agility, rallylydnad och utställning. År 2014 registrerades det i Sverige 241 nya PdAE och det fanns totalt 1236 individer enligt statistik från jordbruksverkets hundregister.

Perron är en en mycket allsidig ras med stort användningsområde, en rustik hund som är atletiskt byggd. Den är till karaktären trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad. Den är exceptionellt lättlärd och anpassningsbar. Pälsen lämpar sig väl för både torrt och fuktig klimat. Perron fäller inte och kräver ganska lite pälsvård. Pälsen är lockig med mer eller mindre underull och klipps med maskin, men frisyrklipps inte (förutom världsmästaren i agility då :-) ). Färgen varierar och kan vara enfärgad vit, svart eller brun i olika nyanser samt tvåfärgad vit-brun eller vit-svart i olika nyanser, men aldrig trefärgad. Rasen kan födas med svans i olika längd och form, från stubb till lång. Mankhöjden för tikar ligger mellan 40 och 46 cm och mellan 44 och 50 cm för hanar. Tikens vikt ligger mellan 14 och 18 kg och mellan, 18 och 22 kg för hanar. Storleken kan variera ganska mycket beroende på ursprungstyp.

Perron är ofta väldigt livlig och lekfull utomhus, men brukar samtidigt kunna koppla av väldigt bra inomhus. De är ofta självständiga och har vaktinstinkt. De har också god kontakt och samarbetsförmåga samt intresse av att vara sin ägare till lags. De har lätt för skall och är ofta likgiltiga mot främlingar (ibland vaksamma mot), men ska alltid vara hanterbara. Detta gör att de behöver en kunnig ägare som engagerar sig och ger mycket tid till hunden. Perron har behov av mycket miljöträning, väldigt mycket mental träning och så motion förstås.

Lär dig gärna mer om Perron på Svenska Perro de Agua Español klubben och genom att gå med i Facebook gruppen ”Svenska Perro de Agua Español klubben”.

perro3

perro2

perro1