Kennel Ooh Yes - Uppfödning av Perro de Agua Español, Spansk Vattenhund

Hundvård

Perron har en lockig päls som inte fäller men växer ca 1 cm i månaden. Vill man ställa ut sin hund bör pälsen vara minst 3 cm.

klippning.jpgSå vad behöver man då göra? Fårklippa den ett par gånger om året. Med får klippning menas att man klipper hunden jämt över hela kroppen.  Detta kan man göra själv, det man behöver är en bra trimmer och en vass sax. Trimbord är att rekommendera men det behövs inte. Kolla gärna in Susannes utmärkta instruktionsfilmer om hur man klipper sin Perro.

Plocka hår inne i öronen (om det behövs). Vi plockar inte hår från Smillas öron om det inte finns synligt smuts. Däremot luktar jag i öronen för att känna om allt är OK.  Börjar öronen lukta annorlunda behandlar vi med öronrens som man droppa i öronen. Detta kan man köpa på Apoteket eller i välsorterade djuraffärer. Plockar man hår för ofta och i onödan så kan detta i sig ge problem, då man irriterar och tar bort det naturliga skyddet som finns i öronen.

Klippa klorna så de inte blir för långa. Vi klipper ca en gång i veckan men det får man anpassa efter sin hund. Vid klo klippning bör man även kontrollera att trampdynorna är hela och fina. Känn efter så inte pälsen tovar ihop sig mellan trampdynorna, klipp då bort detta. På vinterhalvåret brukar vi smörja in trampdynorna med olivolja eller tassalva, detta för att skydda mot uttorkning som kan orsakas av vägsaltet, vilket i sin tur kan orsaka sprickbildning på trampdynan.

snö.jpgPå vintern brukar det fastna snö i klasar på tassarna och benen. Sprayar man med olivolja fastnar inte snön lika lätt och det blir bättre för hunden. Har den dock fått snöbollar kan man värma bort dem med handen eller duscha bort dem med ljummet vatten när man kommer hem.

Ta för vana att kontrollera din hunds tandstatus och tandköttsstatus. Tandsten och plack kan leda till rött, irriterat och ibland inflammerat tandkött vilket leder till illaluktande andedräkt, smärta och i värsta fall tandlossning. Många borstar tänderna på sina hundar. Vi borstar tänderna och skrapar bort plack på Smilla. Hon får även äta färskben och som effektivt håller tänderna och tandkött i trim.

Vad man INTE ska göra:

  • Borsta INTE pälsen.
  • Duscha INTE pälsen i varmt vatten, för då krymper den vilket är obehagligt och smärtsamt för hunden.
  • Massera INTE in schampo i pälsen för då tovar man pälsen.
  • Torka INTE pälsen för mycket med handuk efter bad och dusch, utan låt den i stället självtorka eftersom den annars lätt tovar sig.